Dagje uit op maat
Het leukste uitje in Volendam
15 jaar Volendam specialist
300+ Volendam activiteiten
Uitje in één keer goed geregeld

Wat zijn de beste bezienswaardigheden in Volendam?

Er is genoeg te zien en te beleven in Volendam, maar welke oer-Hollandse trekpleisters geven het de unieke en bijzondere charme die je niet kunt missen wanneer je het beroemde vissersdorp bezoekt? We noemen de 10 beste bezienswaardigheden in Volendam, die samen jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers naar dit karakteristieke dorp trekken.

Een visje eten op de Dijk

Een bezoek aan een vissersdorp is uiteraard niet compleet zonder van een visje te genieten op de Dijk, het kloppende hart van het dorp. De bekende boulevard langs het water biedt diverse viskraampjes en restaurants waar je verse gerookte paling, haring of een bakje kibbeling kunt eten. Volendamse gerookte paling is van oudsher een delicatesse die nog steeds op traditionele wijze wordt gerookt. Terwijl je langs de boulevard van je visje geniet, kijk je uit over het Markermeer en de haven.

De Volendamse haven

De Volendamse haven is het bruisende middelpunt van dit karakteristieke vissersdorp en een must-see tijdens je bezoek aan Volendam. Hier voel je meteen de historische sfeer: de haven ligt vol met traditionele houten vissersboten, die getuigen van Volendams rijke maritieme verleden. Langs de kade vind je unieke houten huizen, gezellige cafés, en restaurants, waar je kunt genieten van verse visgerechten, zoals gerookte paling, haring of kibbeling.

Een boottocht over het Markermeer

Wil je Volendam en de omliggende dorpen verkennen vanaf het water? Dan is het aan te raden om een boottocht te boeken! Er zijn diverse rederijen en bureau's die tochten over het Markermeer aanbieden. Deze boottochten variëren van korte rondvaarten tot dagtochten, waarbij je bijvoorbeeld ook een bezoek kunt brengen aan Marken. Marken is een voormalig eiland in het Markermeer. Ontdek de unieke woningen van Volendam en geniet van de schoonheid van het vissersdorp.

Het Volendams Museum

Om meer te leren over de rijke geschiedenis en cultuur van Volendam, is een bezoek aan het Volendams Museum een aanrader. De kunst, klederdracht en historische objecten geven een duidelijk beeld van hoe het dorpse vissersleven door de jaren heen is. Ook kun je precies zien hoe Volendam van een klein vissersdorp uitgroeide tot een toeristische trekpleister. De traditionele gebruiken en ambachten geven Volendam dat unieke karakter.

Volendamse Kwakken

De Volendamse kwakken zijn een bijzonder en historisch onderdeel van de haven dat je niet mag missen. Deze traditionele vissersboten, ook wel bekend als botters, hebben een iconische status in Volendam. Met hun karakteristieke platte bodem en robuuste bouw waren ze ideaal voor de ondiepe wateren van de voormalige Zuiderzee. In de haven van Volendam liggen nog steeds enkele van deze prachtige kwakken, die zorgvuldig zijn gerestaureerd om hun authentieke uiterlijk te behouden. Ze herinneren aan de tijd dat de visserij het levensbloed van het dorp was. De kwakken werden vroeger gebruikt voor het vangen van haring en ansjovis, en vormden daarmee de ruggengraat van de Volendamse economie.

Het Palingsoundmuseum

Palingsound is de naam van het volkse genre die bekend werd gemaakt door Volendamse artiesten zoals BZN en The Cats. Het genre heeft Volendam muzikaal op de kaart gezet en tot op de dag vandaag zijn er enkele bekende acts die hier zijn geboren en getogen: Jan Smit, Nick & Simon en de 3J’s. In het Palingsoundmuseum wordt je ondergedompeld in de geschiedenis van deze muziekstijl en maak je een ware muzikale reis door de tijd met foto’s, platenhoezen, muziekinstrumenten en andere memorabilia.

Cheese Factory Volendam

Naast vis is ook kaas iets wat al jaren in Volendam wordt genuttigd. Leer daarom van alles over de ambachtelijke en Hollandse manier van hoe kaas wordt gemaakt! Met eigen ogen volg je het proces van hoe kaas wordt getransformeerd in kaas, want hoeveel liter melk heb je nodig voor 1 kg kaas? Zelf een stukje Gouda kaas proeven? Ook dat is zeker mogelijk. In de winkel heb je tevens de mogelijkheid om kaas mee naar huis te nemen, indien de proeverij zo goed is bevallen.

Het Doolhof

Nee, het gaat niet om een letterlijk doolhof. Het Doolhof van Volendam is een wijk in het oude centrum van het dorp. De smalle steegjes en houten huisjes zijn karakteristiek voor deze pittoreske omgeving. De wijk geeft bezoekers een extra goed beeld van hoe vissers vroeger woonden en leefden, en is een ideale plek om de mooiste foto’s te maken. De huisjes zijn gedecoreerd met kleurrijke bloemen en traditionele details, die de kleine woningen zo speciaal maken.

Met de fiets of e-chopper de omgeving verkennen

Alle bezienswaardigheden in Volendam kan je wandelend bezoeken. Wil je de omgeving van Volendam ontdekken, zoals de middeleeuwse stadjes Edam of Monnickendam? Met een stadsfiets, e-bike of e-chopper kan je gemakkelijk de omgeving van Volendam verkennen. Wist je dat het omringende gebied ook prachtig is en er verschillende routes zijn om te volgen? Ervaar het Hollandse landschap in, terwijl je onderweg molens, kronkelende dijkjes en bloemenvelden tegenkomt. 

Op de foto in traditionele klederdracht

Tot slot is een trip naar Volendam niet compleet zonder een foto in Volendamse klederdracht. Deze foto is de perfecte herinnering aan een geweldig dagje weg. Langs de Dijk zijn er verschillende plekken waar je een foto kunt laten maken, of dit nu met de familie, vrienden of je collega’s is. Trek je schort en klompen maar aan en kies je favoriete Volendamse setting uit. Gaat de keuze uit naar de haven of het interieur van een typisch Volendams houten huisje?

Volendam Events is dé specialist voor een bedrijfsuitje, vriendenuitje of een vriendinnenuitje in Volendam. Stel je dagje uit of weekendje weg geheel naar wens samen op onze website.