Dagje uit op maat
Het leukste uitje in Volendam
15 jaar Volendam specialist
300+ Volendam activiteiten
Uitje in één keer goed geregeld

Volendamse cultuur en tradities

Wie kent het nu niet, het beroemde vissersdorp Volendam? Het Noord-Hollandse Volendam is de thuishaven van allerlei culturele schatten en unieke tradities waar menig Nederlander en toerist graag meer over ontdekt door het met eigen ogen te zien. Volendam trekt jaarlijks dan ook meer dan een miljoen bezoekers. Maar wat maakt dit dorp zo bekend in binnen- en buitenland en wat is nou typisch Volendams? Lees verder.

De Volendamse cultuur

Waar Volendam in Nederland het meest om bekend staat, is misschien wel de sterke Volendamse identiteit die de tijd heeft doorstaan. Deze identiteit kunnen we ook wel beschrijven als een vissersmentaliteit; hard werken, een sterke verbintenis voelen met de omringende wateren en saamhorigheid zijn enkele waarden die centraal staan. Deze visserscultuur is nog steeds een begrip in het hedendaagse leven van de gemiddelde Volendammer, waar traditionele en moderne invloeden hand in hand gaan.

Palingsound

Natuurlijk speelt ook muziek een grote rol in de Volendamse cultuur. Als geboorteplek van bekende artiesten zoals BZN, The Cats en Jan Smit vormt muziek een groot onderdeel van de culturele identiteit. Palingsound is een genre dat zijn oorsprong kent in de jaren ‘60 en ‘70. Kenmerkend voor dit muziekgenre zijn de harmonieuze klanken en de pakkende melodieën, die deel uitmaken van een stukje cultureel erfgoed. Om meer te leren over dit genre, is het mogelijk om het Palingsoundmuseum in Paviljoen Smit-Bokkum te bezoeken.

Wat zijn de traditionele klederdrachten van Volendam?

De Nederlandse folklore was sterk herkenbaar in de vorm van traditionele klederdracht. Deze klederdracht kenmerkte zich door het gebruik van kleur en werd in de meeste gevallen handgemaakt. Traditioneel gezien droegen vrouwen een zwarte rok, een gekleurde schort met borduurwerk, een witte muts van kant en een soort geborduurde kraag met een vierkante vorm. De schoenen die veelal werden gedragen, waren houten klompen of spitse gelakte muiltjes. De klompen waren eenvoudig, maar kwamen ook voor met decoratieve elementen.

In tegenstelling tot de vrouwen droegen mannen voornamelijk zwarte of donkerblauwe kleding. De broeken en jasjes waren vrij simpel in hun ontwerp, met hier en daar een borduursel. Onder het jasje werd een wit hemd met geborduurde boord gedragen, met een gestreept hesje eroverheen. Ook mannen droegen doordeweeks houten klompen, maar op de zondag werden deze ingeruild voor lage pantoffelachtige schoenen die zijn afgemaakt met een zilveren gespje.

Welke gebruiken en tradities zijn uniek voor Volendam?

Zoals we net al vertelden, speelt de visserscultuur een grote rol. Alhoewel de visserij tegenwoordig minder prominent is, wordt er nog altijd veel waarde gehecht aan de vissersgeschiedenis. Maar een lekker visje eten aan de Haven telt ook als een eerbetoon, toch? Verder zijn voorbeelden van typische Volendamse gerechten gerookte paling en een warme flip. Gerookte paling wordt al generaties op traditionele wijze bereid en is te nuttigen bij diverse eetgelegenheden in het vissersdorp.

Iets waar elke Volendammer naar uit kijkt tijdens de zomer? De Volendamse kermis in september! Tijdens de kermis kun je vier dagen lang attracties bezoeken, genieten van de gezellige sfeer en smullen van alles wat een kermis te bieden heeft. Ga in de botsauto’s, geniet van suikerspin en poffertjes, speel skee-ball, bezoek het spookhuis of kijk uit over de omgeving van Volendam vanaf het reuzenrad.

Dé bestemming voor een dagje weg

Met jaarlijks een enorm aantal bezoekers vanuit het binnenland en het buitenland, is het niet te ontkennen dat Volendam de ideale bestemming is voor een dagje weg met familie, vrienden of collega’s. Er is namelijk genoeg te zien en te beleven in Volendam en omgeving. Wil je bijvoorbeeld een wandeling maken over de Dijk en bij de verschillende winkels en horecagelegenheden rondsnuffelen, om vervolgens uit te waaien bij de Haven? Of zie je een boottocht over het Markermeer wel zitten, terwijl je de wateren en de natuur verkent?

Ook wanneer je liever je dagje weg binnen besteed, is er voldoende te doen. Boek bijvoorbeeld een workshop kaas maken of een puzzeltocht als bedrijfsuitje om de onderlinge samenwerking te bevorderen. Ga je met je vrienden op stap? Dan kun je kiezen voor een oer-Hollandse pubquiz, karaoke of escape room tijdens je vriendenuitje of vriendinnenuitje. En natuurlijk is een trip naar Volendam niet compleet zonder een foto in authentieke klederdracht, perfect als aandenken!

Boek een uitje

De cultuur en tradities van Volendam ontdekken? Stel een uitje samen via de website van Volendam Events. Heb je vragen? Neem gerust contact op.